infoTURIST Contact | Creaza cont | Client login   
  
turism, oferte, rezervari, sejururi, cazare, circuite, bilete de avion, agroturism, hoteluri, pensiuni
Navigare
Prima pagina
Agentii de turism
Cazare
Rent-a-car
Transport
Utile
Vize/pasapoarte
Drepturi/Obligatii
Ambasade
Romania
Judete
Delta Dunarii
Dunarea
Tari
Curs valutar
Vremea in aeroporturi
Vremea in tara
Mersul trenurilor
Agentii CFR
Publicitate
Conferinta Meat Milk
Servicii tipografice complete
Cazari
intern: () extern: ()
Sejururi
intern: () extern: ()
Circuite
intern: () extern: ()
Transport
intern: () extern: ()
Rent-a-car
oferte: ()

Delta Dunarii

Descriere:
Delta Dunarii (3446 km2), aflata in mare parte in Dobrogea, Romania, si partial in Ucraina, este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene.
Geografie:
Delta Dunarii este limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord formeaza granita cu Ucraina, iar in est se varsa in Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela de 45, latitudine N si de meridianul de 29, longitudine E. Delta ocupa, impreuna cu complexul lagunar Razelm - Sinoe 5050 Km2, din care 732 Km2 apartin Ucrainei, Deltei propriu-zise revenindu-i o suprafata de 2540 Km2. Dunarea ajunsa la Patlageanca se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi la Ceatal Sfantu Gheorghe, se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe. Bratul Chilia, formeaza granita cu Ucraina, si transporta pe cursul sau de o lungime de 104 Km2, 60% din apele si aluviunile Dunarii. Datorita celor 67 milioane de tone aluviuni aduse de Dunare, Delta Dunarii creste anual in suprafata cu 40 de metri. Bratul Sulina este situat in mijlocul Deltei, si spre deosebire de Chilia are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat si intretinut pentru navigatia vaselor maritime. Are o lungime de 71 Km si transporta 18% din volumul de apa al Dunarii. Cursul bratului Sfantul Gheorghe este orientat spre sud-est, si se desfasoara pe 112 Km, transportand 22% din debitul Dunarii. La varsare formeaza insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara.
Flora:
Vegetatia deltei este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor(stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia pitica) si ocupa 78% din totalul suprafetei. Zavoaiele ocupa 6% din suprafata deltei, fiind paduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare, ocupand 2% din suprafata deltei. De asemenea, exista paduri pe campurile Letea si Caraorman si sunt alcatuite din stejar brumariu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm, si plante agatatoare.
Fauna:
Contine mai mult de 320 de specii de pasari ca si 45 de specii de peste de apa proaspata in numeroasele sale lacuri si mlastini. Delta Dunarii a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991 ca si rezervatie a biosferei. Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa-si lase ouale.
Componente:
Bratul Borcea: In dreptul orasului Silistra, Dunarea formeza cateva mici brate, din care cele mai importante sunt Borcea si Ostrov. Pe bratul Borcea se afla orasele Calarasi si Fetesti. Bratul Ostrov: Pe acest brat, prin care curge un debit de apa mai mare decat pe Borcea, se afla orasul Cernavoda. Tot din acest brat, se desparte Canalul Dunare-Marea Neagra. Mai jos de Giurgeni si de Vadu Oii, cele doua brate se unesc pentru putin timp, fiind traversate de un important pod rutier. Bratul Dunarea Veche: Dupa Giurgeni, Dunarea se desparte iar in mai multe brate. Cel din est poarta numele de Dunarea Veche sau Macin, mai putin navigat, separand Balta Brailei de Dobrogea. Pe acest brat se afla orasul Macin. Bratul Valciu: Este cel mai important dintre bratele de vest ce marginesc Balta Brailei. In partea sa de sud cuprinde Balta Mica a Brailei, rezervatie naturala. Bratul Calia: Impreuna cu bratele mai mici, Manusoaia si Cremenea, margineste la vest Balta Mica a Brailei.in zona satului Gura Garlutei La varsarea in Marea Neagra, Dunarea se imparte in trei brate, formand astfel Delta Dunarii. Bratul Chilia: Prima bifurcatie este langa Tulcea, unde bratul Chilia se indreapta spre nord, avand lungimea cea mai mare (120 km) si debitul de aproximativ 60% din total. La varsarea acestuia in mare, se gaseste o delta secundara, care are trei brate secundare: Tataru, Cernavoda si Babina, care acum se afla pe teritoriul Ucrainei. Bratul Sulina: Acest brat este cel mai scurt (avand doar 64 km), fiind drept, regularizat si canalizat, este folosit pentru navigatie. Sulina, in urma adanciri si corectari unor meandre este folosit cu predilectie pentru navigatie. In urma acestor lucrari care au avut loc intre 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 de km la 64 de km, iar volumul de apa scurs s-a dublat (18% in prezent), adancimea minima fiind de 7 de m, iar cea maxima de 18 de m. Bratul Sfantul Gheorghe: Cel de-al doilea ca marime (108 km), inaintand spre sud-est. Spre sud, se desprind doua canale care fac legatura cu lacul Razim Sfantul Gheorghe este cel mai vechi brat, care transport 24% din volum de apa si aluviuni. Cea mai mare adancime pe acest brat este de 26 de m. Si acest brat a suferit transformari prin taierea unui numar de sase meandre, lungimea sa scurtandu-se la 70 de km.
Parteneri
infoCONSTRUCT infoFIRME infoALIMENT infoFERMA infoMOBILA infoITC INDEX Bucurestean
harta site | termeni si conditii
Copyright © infoTURIST