infoTURIST Contact | Creaza cont | Client login   
  
turism, oferte, rezervari, sejururi, cazare, circuite, bilete de avion, agroturism, hoteluri, pensiuni
Navigare
Prima pagina
Agentii de turism
Cazare
Rent-a-car
Transport
Utile
Vize/pasapoarte
Drepturi/Obligatii
Ambasade
Romania
Judete
Delta Dunarii
Dunarea
Tari
Curs valutar
Vremea in aeroporturi
Vremea in tara
Mersul trenurilor
Agentii CFR
Publicitate
Conferinta Meat Milk
Servicii tipografice complete
Cazari
intern: () extern: ()
Sejururi
intern: () extern: ()
Circuite
intern: () extern: ()
Transport
intern: () extern: ()
Rent-a-car
oferte: ()

Romania este un stat situat in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Ucraina si Republica Moldova in nord si est, Ungaria si Serbia la vest si Bulgaria la sud. In sud-est, Romania are o portiune de coasta care ii ofera acces la Marea Neagra. Capitala si cel mai mare oras este Bucuresti. Romania este un stat membru al NATO din 2004 si, din 1 ianuarie 2007, al Uniunii Europene.
In afara de impartirea pe judete, Romania este impartita si in opt regiuni de dezvoltare, corespondente nivelului NUTS-II de diviziuni al UE, dar fara a avea capacitati administrative. Regiunile de dezvoltare sunt folosite in special pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare regionala. Aceste regiuni de dezvoltare sunt: Regiunea Nord-Est, cuprinzand judetele: Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau, Vaslui. Regiunea de Vest cuprinde judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis. Regiunea Nord-Vest cuprinde judetele: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Regiunea Centru cuprinde judetele: Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna si Brasov. Regiunea Sud-Est cuprinde judetele: Tulcea, Vrancea, Galati, Braila, Buzau si Constanta. Regiunea Sud Muntenia cuprinde judetele: Arges, Dambovita, Prahova, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman. Regiunea Ilfov cuprinde municipiul Bucuresti si judetul Ilfov. Regiunea Sud-Vest Oltenia cuprinde judetele: Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt si Dolj. Romania este divizata, la nivelul urmator, in 2.686 comune si 265 de orase. Comunele si orasele au propriul Consiliu Local, care este condus de un primar, decis in urma alegerilor locale organizate la 4 ani.
Teritoriul Romaniei este impartit in 41 de judete, plus municipiul Bucuresti. Fiecare judet este administrat de catre un Consiliu Judetean si un prefect.
Chiar daca in conceptia politica Romania se afla in sud-estul Europei, din punct de vedere geografic ea se afla la distante aproximativ egale - cca. 2500 km - intre granita de apus (Oceanul Atlantic) si cea de rasarit (Muntii Ural) a Europei, adica intr-o pozitie central-sudica.
O mare parte din granita Romaniei cu Serbia si Bulgaria este formata de fluviul Dunare. Granita cu Republica Moldova este formata de raul Prut, un afluent al Dunarii.

Muntii Carpati, care se ridica pana la peste 2.500 m, domina relieful Romaniei, cel mai inalt varf, Vf. Moldoveanu din Muntii Fagaras, atingand 2.544 m. Relieful este variat, proportional repartizat (31% munti, 36% dealuri si podisuri, 33% campii). Carpatii Orientali, intre granita de Nord si Valea Prahovei, cu depresiuni largi si numeroase pasuri ce permit circulatia rutiera si feroviara intre Moldova si Transilvania; pe latura vestica a Carpatilor Orientali se intinde cel mai mare lant de munti vulcanici din Europa: Oas, Gutai, Tibles, Calimani, Gurghiu, Harghita, Bodoc, etc. Intre vaile Oituz si Prahova, Carpatii Orientali isi schimba directia (de la N-V la Sud, spre S-V si Vest), formand Carpatii de Curbura (Muntii Vrancei, Muntii Buzaului s.a.). Zona bine impadurita. Carpatii Meridionali (intre Valea Prahovei si culoarul Timis-Cerna), mai inalti (altitudinea maxima la nivel national fiind in Muntii Fagaras-2544 metri, Varful Moldoveanu). Depresiuni, defileuri (Olt, Jiu). Carpatii Occidentali (intre Defileul Dunarii la Sud, si Somes la Nord), mai putin inalti. Numeroase depresiuni (Almajului, Tara Motilor); frecvente fenomene carstice (in Muntii Apuseni). Dealuri in interiorul arcului carpatin (Depresiunea Transilvaniei) si in exterior (Subcarpatii, Podisul Moldovei, Podisul Dobrogei, Podisul Getic, Dealurile de Vest). Campii in Sud (Campia Romana sau Campia Dunarii de Jos), si in Vestul tarii (Campia de Vest). Lunca Dunarii, care se largeste spre Est, indiguita, drenata si irigata, a fost transformata in zona agricola. Delta Dunarii, declarata in 1990 rezervatie a biosferei, apartine, in cea mai mare parte a sa, Romaniei.
Fiind situata pe jumatate in peninsula Balcanica si acoperind o suprafata eliptica, de 237.499 km˛, Romania ocupa mare parte din bazinul inferior al Dunarii si regiunile din estul bazinului de mijloc al acestui fluviu. Se afla atat la sudul, cat si la nordul Muntilor Carpati, care formeaza bariera naturala intre bazinele Dunarii.

Teren: Campia Transilvaniei este separata de Podisul Moldovei prin Carpatii Orientali si de Campia Romana prin Carpatii Meridionali (Alpii Transilvaneni)

Altitudini extreme:
cel mai scund punct: Marea Neagra, 0 m
cel mai inalt punct: Vf. Moldoveanu, 2.544 m

Resurse naturale: petrol (resurse in scadere), cherestea, gaze naturale, carbune, sare, teren arabil, energie hidraulica.

Folosirea terenurilor:
teren arabil: 41%
semanaturi permanente: 3%
pasuni permanente: 21%
paduri: 29%
altele: 6% (estimativ, 1993)
Terenuri irigate: 31.020 km˛ (estimativ, 1993)

Riscuri naturale: cutremure mai severe in sud si sud-est; structurile geologice si climatul provoaca alunecari de teren

Mediu inconjurator - probleme curente: eroziune a solului si degradare; poluare a apei; poluare a aerului in sud din motive industriale; contaminare a Deltei Dunarii
Mediu inconjurator - intelegeri internationale:
partasa la: Poluarea Aerului, Tratatul Antarctic, Biodiversitate, Schimbarea Climatului, Desertificare, Specii pe cale de Disparitie, Modificari ale Mediului Inconjurator, Risc de Dezastru Natural, Legea Marii, Interzicerea Testului Nuclear, Protejarea Stratului de Ozon, Poluarea provocata de Vase, Delte
semnate, dar inca nu ratificate: Poluarea Aerului - Poluanti Organici Persistenti, Protocolul pentru Mediul Antarctic, Protocolul de la Kyoto pentru Schimbarea Climatului

Clima Romaniei este temperat-continentala, cu precipitatii relativ reduse si cu diferente mari intre anotimpuri.
Vara este un anotimp calduros, care dureaza de la sfarsitul lui mai la jumatatea lui septembrie in campiile din Sud si Vest. In sudul Romaniei exista peste 25 de zile "tropicale" (cu temperaturi peste 30, chiar 35 C) si peste 90 de zile de vara (cu temperaturi peste 25-30 C). Temperatura maxima absoluta din Romania este de +44.5 grade C, si s-a inregistrat la Ion Sion, langa Braila, la data de 10.08.1951. Adesea, vara apar furtuni puternice cu cantitati mari de precipitatii. De notat ca in zonele montane din Nord si Centru vara este un anotimp temperat, cu putine zile tropicale sau de vara, si cu nopti racoroase.
Toamna este un anotimp mai scurt, de tranzitie, cu perioade lungi de uscaciune alternand cu perioade de ploi. In a doua parte a lunii octombrie vin primele ingheturi, iar in noiembrie primele ninsori. In campii, acestea se manifesta adesea mai tarziu decat in restul tarii.
Iarna este un anotimp friguros, in care masele de aer rece venite din Est aduc temperaturi de pana la -20 C sau chiar sub (recordul este de -38,5, la Bod, langa Brasov, inregistrat la data de 25.01.1942). Zapada nu este abundenta comparativ cu alte state europene, atat datorita lipsei de precipitatii cat si datorita cresterilor frecvente de temperatura. In Sud si Vest cu precadere, stratul de zapada se topeste si reface de cateva ori in decursul unei ierni.
Primavara este un alt anotimp de tranzitie, relativ scurt. Temperatura creste cu repeziciune, ingheturile disparand in luna aprilie.
Temperatura medie anuala variaza de la 11 C in lunca Dunarii, la 6 C in Harghita. Temperatura medie a lunii iulie variaza intre 26 C si 18 C tot in functie de regiune. In ianuarie, aceste temperaturi variaza de la 0 C (la Baile Herculane sau la Mangalia) la - 6 C (in depresiuni).
Precipitatiile sunt moderate. De la insuficienta cantitate de 400 mm din Dobrogea la 500 mm in Campia Romana si pana la 600 mm in cea de Vest. Odata cu altitudinea, precipitatiile cresc, depasind pe alocuri 1000 mm pe an. La altitudini mai mari de 1800 m, precipitatiile au o valoare de 1000-1200 mm/an. Media anuala a precipitatiilor, urmand scaderea treptata a influentelor oceanice si mediteraneene, scade usor de la vest la est. Media anuala a precipitatiilor cazute (calculate pe intreg teritoriul) este de 637 mm anual, cu valori sensibil mai ridicate in zonele montane (1.000 - 1.400 mm/an) si progresiv mai scazute spre est, in Baragan fiind 500 mm/an, iar in Dobrogea si Delta Dunarii coborand pana la 400 mm/an.

Turismul in Romania se concentreaza asupra peisajelor naturale si a istoriei sale bogate. Numarul de turisti este in crestere, ajungand in prezent la aproximativ 6-7 milioane pe an, iar aceasta activitate devine o sursa tot mai importanta de venit.
Cele mai importante puncte turistice ale Romaniei sunt:
- Alpinism si drumetii in Muntii Carpati
- Schi si alte sporturi de iarna in statiuni montane, cum ar fi Poiana Brasov sau Valea Prahovei
- Statiunile de la Marea Neagra
- Bisericile si manastirile medievale din Moldova si Bucovina
- Delta Dunarii, cea mai bine pastrata delta din Europa
- Sighisoara orasul si festivalul medieval
- Castelele medievale din Transilvania
- Folclorul si traditiile din Maramures
- Turismul rural
- Statiuni balneaoclimaterice
- Orasele culturale Sibiu, Iasi, Brasov, Cluj, Bucuresti si Alba Iulia
- Portile de Fier (Defileul Dunarii)

Castelul Peles din Sinaia
Unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice din Romania; construit intre anii 1875-1883, ca resedinta de vara a regelui Carol I de Hohenzolleren - primul rege al Romaniei ; astazi adaposteste un muzeu cu colectii de picturi,sculpturi,armuri etc.

Castelul Bran
Remarcabil monument de arhitectura; Castelul Bran este legat de mitul Contelui Dracula, care, conform legendei, obisnuia adesea sa vina aici ; multi turisti vin sa viziteze acest castel si imprejurimile sale in cautarea adevaratei istorii ce a generat misterioasa legenda.

Bisericile de lemn din Maramures
Sunt exemple remarcabile ale arhitecturii locale religioase, cu influente gotice interpretate intr-o maniera specifica; constructii inguste dar inalte din lemn, cu turle caracteristice, inalte si subtiri, si acoperisuri simple sau duble, acoperite cu sindrila.

Bucovina
Manastirile cu fresce exterioare – se remarca prin exceptionala valoare a picturilor murale exterioare, capodopere ale artei bizantine, datand din secolele XV si XVI; 7 dintre ele, si anume: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava, Sucevita, Voronet fac parte din patrimoniul UNESCO.

Palatul Parlamentului
Este a doua cladire ca marime din lume, dupa cladirea Pentagonului, avand o suprafata de 330.000 mp. La constructie, care a durat 6 ani (din 1983 pana in 1989) au participat 700 de arhitecti si aproximativ 20.000 de muncitori care lucrau in trei ture, cate 24 ore. Cladirea numara 1.000 de incaperi si include birouri, saloane de receptie si sali de conferinte pentru reuniuni culturale, stiintifice, politice. Aici isi desfasoara activitatea Parlamentul Romaniei si Centrul International de Conferinte.

Dunarea si Delta Dunarii
Al doilea fluviu ca lungime din Europa dupa Rin, Dunarea parcuge ultimii 1075 km pe teritoriul Romaniei, intrand in tara la Portile de Fier si terminandu-si drumul in Delta Dunarii, cea mai reprezentativa din Europa si una dintre cele mai complexe din lume. Delta Dunarii reprezinta un obiectiv de mare atractie prin prezenta in cadrul ei a unei variate vegatatii si faune – piscicole si ornitologice . Aici exista cea mai bogata si mai variata fauna ornitologica din Europa (peste 300 de specii de pasari, unele dintre ele declarate monumente ale naturii si ocrotite de lege).
Parteneri
infoCONSTRUCT infoFIRME infoALIMENT infoFERMA infoMOBILA infoITC INDEX Bucurestean
harta site | termeni si conditii
Copyright © infoTURIST